A PPK Affektív Pszichológia Tanszékének kutatója nyert a Roska Tamás-pályázaton

Szászi Barnabás, az Affektív Pszichológia Tanszék kutatója a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi szekcióban nyerte el a rangos díjat. A fiatal kutatót motivációiról és céljairól kérdeztük.

Mivel foglalkozik az, aki egyszerre rendelkezik pszichológus és közgazdász képzettséggel?

Mindig is ennek a két tudományterületnek a metszete, a döntéskutatás vonzott, és azzal foglalkozom most is. Persze aki csak ennyit hall rólam, annak szinte kivétel nélkül az az első reakciója, hogy „akkor minden bizonnyal vadkapitalistaként azon dolgozol, hogy a gazdagabbakat még gazdagabbá tedd és ránk sózz egy csomó felesleges terméket". Pedig éppen ellenkezőleg! Az általam képviselt kutatási program fő víziója az, hogy a döntéskutatás eszközeivel felderítsük, hogy miként lehet abban segíteni a társadalom legsebezhetőbb rétegeit, hogy jobb döntéseket hozzanak.

Mit jelent itt pontosan a sebezhetőség?

Nagyon sok mindent jelenthet a szegénységtől, az alacsony iskolázottságon át a közösség megtartó erejének hiányáig. Most futó kutatásaim jelenleg azt vizsgálják, hogy a szegénység, az észlelt szegénység, illetve a jövedelmi egyenlőtlenség hogyan hatnak mindennapi döntéseinkre. Az egyik legizgalmasabb futó projektem tárgya az, hogy az embereket miként befolyásolják a szabadidejük és a munkával töltött idejük közötti döntéseikben a vagyonuk és az őket körülvevő társadalmi egyenlőtlenségek. Ez a kutatás kimenetelétől függően választ adhat arra, hogy a jövedelmi egyenlőtlenség (amely történelmi csúcson van és folyamatosan növekvő tendenciát mutat) milyen mechanizmusokon keresztül hat a szegények mindennapi jóllétére, és megteremtheti az alapot, hogy sikeres viselkedéses intervenciókat dolgozzunk ki ennek ellensúlyozására. A másik kutatási irány, amelyen dolgozom az ELTE Döntéslabor tagjaival, az pedig a pszichológia módszertani alapjainak megújítása. 

Milyen lehetőséget nyújt a Roska-pályázat?

Azért jelent nekem sokat, mert lehetőséget teremt arra, hogy az elmúlt öt év során az ELTE-n és nemzetközi tanulmányútjaim során szerzett tapasztalataimat megosszam a fiatal kutatókkal, és ezáltal inspiráljam őket új kutatási megközelítések és módszertanok alkalmazására. Bevallom, titkos vágyam, hogy egy előadás után minél több fiatal kutató tenné fel a kérdést: "Wow, ilyet is lehet?! Barnabás, hol kezdjem el?"

ppk.elte.hu

Mi pontosan a Roska Tamás Tudományos Előadás-pályázat?

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 2017-ben határozta el, hogy a felsőoktatás különböző képzési szintjein történő tehetséggondozó, tudományos kutatói tevékenység folyamatosságának támogatása és perspektíváinak felmutatása, a tehetség elismerése és a fiatal kutatói teljesítmények megismertetése, valamint Roska Tamás tudományterületeket összekapcsoló, nemzetközileg elismert kutatói életműve előtti tiszteletadás céljából életre hívja a Roska Tamás tudományos előadások intézményét.

2019.01.29.