Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet
Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Pedagógiai Antropológia Kutatócsoport

A Pedagógiai Antropológia Kutatócsoport arra a gazdag hagyományra épít, amely a Neveléstudományi Intézetben az antropológiai perspektívát (az embernek mint a nevelés alanyának vizsgálatát) a kutatásokban és az oktatásban erőteljesen megjelenítette. A kutatócsoport ezt a kutatási irányt viszi tovább, az antropológiai szempont még hangsúlyosabb megjelenítésével együttműködve különösen a Történeti, Elméleti és Összehasonlító Pedagógiai Kutatócsoporttal. 
Célunk egyrészt elméletileg gyarapítani a hazai pedagógiában az emberre mint a nevelés alanyára vonatkozó tudást, másrészt empirikus kutatásokkal feltárni az emberi szubjektum társadalmi, morális, kulturális, lélektani perspektíváit és formálását. Kutatásaink szükségképpen interdiszciplinárisak, és együttműködést keresünk más tudományos diszciplínák művelőivel.  A pedagógia tárgyát szélesen értelmezzük beleértve a társadalmi-kulturális formálás legkülönbözőbb útjait. Kutatásaink kitüntetett, nagyobb témakörei: pedagógiai emberképek a társadalomban; identitáskonstrukciók (különösen gender, szexualitás, osztály, etnicitás, stb. kategóriái mentén); a morális és  az állampolgári szubjektum (nevelése); enkulturáció; nem formális nevelés. 
Kutatási módszerek széles repertoárját használva teret akarunk nyújtani olyan újnak számító metodológiának is mint a (pedagógiai) etnográfia, a részvételi kutatás és interpretatív (tartalom)elemzés.

 • Csoportvezető: Mészáros György
 • Bővebben a kutatócsoportról
 • Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2017.03.08.
  Eseménynaptár
  Előző hónap a naptárban 2019 január Következő hónap a naptárban
  H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
  31 1 2 3 4 5 6
  7 8 9 10 11 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 31 1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10
  ELTE Logo