Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet
Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

A MAGYARORSZÁGI ÉLETREFORM TÁRSADALMI-KULTURÁLIS TERE

Hamarosan kiállítás nyílik a Műcsarnokban! Az ábra megnyitásához kattintson ide.

Az adatbázist összeállította: Boreczky  Ágnes 

Számítógépes feldolgozás, megjelenítés: Szabó Zoltán András

A kapcsolatháló egy sajátos, életreform törekvésekkel áthatott társadalmi-kulturális szegmens mikroszkopikus képén keresztül a századforduló és a harmincas évek vége közti időszak mikro szintű viszonyaiba ad betekintést.

A több mint három évtizedet átfogó, 751 főből álló hálózatban az új politikai, társadalmi és szellemi mozgalmak részvevői (társadalomtudósok, orvosok, pszichiáterek, tanárok, zenészek, képzőművészek, táncosok és más színházi emberek, szerkesztők, költők, írók stb.) egy heterogén és dinamikusan alakuló tér alkotói, melynek formálódásában a mozdulatművészetnek, mint új műfajnak és pályának fontos szerep jutott.

A sokrétű (rokoni – baráti – munka- és szellemi) kapcsolatokkal sűrűn teleszőtt társadalmi-kulturális tér csoport- és személyközi kapcsolatai a különböző filozófiai-, szociológiai-, művészeti irányzatok, iskolák, folyóiratok, társaságok és baráti körök közti érintkezéseket, esetenként az átfedéseket is láthatóvá teszik.

Mivel a kapcsolatháló nem néhány évet, vagy egy rövidebb periódust merevít ki, az egyes személyekhez tartozó kapcsolatok nem egyidejűek. Ugyanakkor a hosszabb időtáv alkalmasnak látszott a folyamatosság és a társadalmi-kulturális tér kiterjedésének érzékeltetésére. Az ábrán a legtöbb kapcsolattal rendelkező személyeket nagyobb betűmérettel jelöltük, ugyanakkor a gráf elrendezése és a vonalak hossza nem a csoportok és személyek közti távolságot fejezi ki, inkább a meghatározó személyek, iskolák és szellemi műhelyek hangsúlyosabb megjelenítésére, a köztük lévő sűrű kapcsolatrendszer, illetve a kapcsolatok jellegének a vizualizálására alkalmas. A  nevek  körüli ciklámen vonallal a Rejtett történetek című kiállításon szereplő személyeket emeltük ki.

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2019.01.06.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2019 március Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
25 26 27 28 1 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
ELTE Logo