Karunkról
   

ELTE Ígéretes Kutatója díjat kapott oktatónk

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tudományos Tanácsa immár második alkalommal írta ki a negyven évnél fiatalabb kutatók elismerésére "Az ELTE ígéretes kutatója" pályázatot. A felhívásra idén 61 érvényes pályamű érkezett, amelyekből a Tanács tudományterületenként egyet szavazhatott nyertesnek, így összesen heten vehetik át az elismeréssel járó egymillió forintos pénzjutalmat.

Kérdésünkre így foglalta össze kutatásának témáját:

"A környezeti betegségeknek egy speciális csoportjával foglalkozom, ahol a tüneteket olyan környezeti tényezők váltják ki, amelyek az emberek többségére nincsenek hatással. Ilyenek például a tisztítószerek, dezodorok, egyéb mesterséges kémiai anyagok a többszörös kémiai érzékenység esetében, vagy a wi-fi és a mobiltelefonok sugárzása az elektromágneses túlérzékenység esetében. Az érintettek olyan hétköznapi panaszokat tapasztalnak, mint a fejfájás, fáradtság, alvászavarok, de esetükben ezek olyan intenzívvé és zavaróvá válnak, hogy nagyon sok esetben a munkahely és a szociális kapcsolatok elvesztéséhez vezetnek. Előfordul, hogy kénytelenek teljesen technológiamentes környezetbe költözni, ami társadalmi perifériára sodródást eredményez. A tünetek mögött azonban nem mutathatók ki biológiai elváltozások, vagyis ezek az érzékenységek a hagyományos orvosi módszerekkel nem diagnosztizálhatók. A háttérmechanizmusok megértése nélkül ugyanakkor nem lehetséges a megfelelő terápiás, kezelési mód meghatározása, ezért kutatásaink célja az etiológiájuk minél átfogóbb, biopszichoszociális megközelítésű feltárása."

A díjat nem csak egy kutatásra, hanem a kutató összes publikált munkájának figyelembe vételével adja az egyetem Tudományos Tanácsa. Szemerszky Renáta publikációi ITT olvashatók.

Gratulálunk a sikerhez, további eredményes szakmai munkát kívánunk oktatónknak!

Portálkezelői menü Tartalom módosításaUtolsó módosítás dátuma: 2017.11.27.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2018 február Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
ELTE Logo