Karunkról
Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Élvonalban

Közel 300 millió forintos támogatást kap Dr. Demetrovics Zsolt addiktív zavarokat kutató projektje, a világszínvonalú eredményeket ígérő kutatások támogatását célzó Élvonal pályázat keretében.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kidolgozott és első ízben meghirdetett Élvonal kiválósági programban 12 kutatócsoportvezető nyert el egyenként 150 és 300 millió forint közötti, összességében 3 milliárd forint keretösszegű támogatást, amelyet a következő 5 évben a kutatócsoportjuk létrehozására vagy bővítésére, és világszínvonalú eredményeket ígérő felfedező kutatási projektjük magyarországi megvalósítására fordíthatnak.

A pályázat keretében Dr. Demetrovics Zsolt „Addiktív Zavarok Budapesti Longitudinális Vizsgálata: Protektív- és rizikófaktorok az addikciós folyamatok hátterében” című projektje is támogatásra került. A kutatás célja a dohányzás, az alkoholhasználat és a drogfogyasztás, illetve az egyes viselkedési addikciók (videójáték használat, szerencsejáték, közösségi média használat, munkafüggőség, hiperszexualitás, kényszeres vásárlás) kialakulási folyamatának, fennmaradásának, esetleges megszűnési folyamatának vizsgálata. Bár ezen zavarokról egyre többet tudnak a kutatók, még sincs információnk lefolyásukról, s a legtöbb esetben a vizsgálatok már a probléma kialakulását követően készülnek, ezért keveset árulnak el a kialakulás okairól. A projekt keretében 5. osztályos serdülők és 18-34 éves fiatal felnőttek évenkénti nyomonkövetéses vizsgálatára kerül sor. A felmérések során az egyes viselkedéseket, ezek esetleges problémás, addiktív voltát, illetve különböző személyiségjellemzőket vizsgálják a kutatók, valamint genetikai mintát is vesznek a személyektől. A vizsgálat ilyen módon választ adhat arra a kérdésre, hogy milyen tényezők befolyásolják, hogy az egyes viselkedések hol, kinél válnak problémássá, addiktívvá, miközben mások esetében nem alakulnak ki ezek a problémák. 

A támogatói döntés többszintű értékelés (anonim szakértői és testületi értékelés), valamint a pályázók prezentációi alapján született meg. A pályázat 298 490 millió Ft értékben került támogatásra.

Cikk forrása: http://nkfih.gov.hu/palyazatok

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2017.11.16.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2019 január Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
ELTE Logo