Karunkról
Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Educatio folyóirat az ELTE gondozásában

Az EDUCATIO az oktatásügy társadalmi összefüggéseit bemutató interdiszciplináris szemle, 2017-től az az Akadémia Kiadó kiadásában, az ELTE tartalmi gondozása mellett jelenhet meg. A változás kapcsán ajánljuk hallgatóink és oktatóink figyelmébe a folyóiratunkat.

Az 1992 óta negyedévente megjelenő lap egyedisége, hogy tematikus számokat állít elő, melyek koncepciója a szerkesztő bizottság (http://akademiai.com/loi/2063) rendszeresen találkozóin alakul ki. A tematikus számok tudományos igényű tanulmányait az adott kérdéskört megvilágító rovatok egészítik ki: Valóság, Kutatás, Közben és Szemle. Az egyes lapszámokat a felsőoktatásban kézikönyvként kezelik, minden pedagógiai, szociológiai kurzus és neveléstudományi doktori iskola irodalomjegyzékében megtalálhatóak. A különböző diszciplínákat ötvöző folyóiratot az MTA több osztályán is ’A’ kategóriás lapként tartják nyilván.

Folyóiratunk törekszik arra, hogy minél inkább bekapcsolódjon a nemzetközi tudományos élet véráramába. Tematikus lapszámainkban, mind a tanulmányokban, mind a Szemle rovatban fontos helyet kap a nemzetközi tudományos eredmények bemutatása, ez utóbbiban csak idegen nyelvű kézikönyvek, monográfiák recenzióját jelentetjük meg. Emellett neves nemzetközi tudósok magyar nyelvű megjelenítésére is törekszünk. A tematikus számok megjelenését konferencia előzi meg, melynek célja az egyes írások vitája mellett az adott téma átfogó megjelenítése is, így a diskurzus révén a szerzők kiegészíthetik, véglegesíthetik tanulmányukat.

Az idei első szám az Ifjúsági Mozgalmak (http://akademiai.com/toc/2063/current) címet viseli. A tanulmányok bemutatják az ifjúsági társadalom negyedszázados mozgalmait, sikereit és kudarcait, azt, hogy ezek miként befolyásolták az ifjúság általános beállítódását, politikai kultúráját, valamint milyen társadalmi háttérben szerveződtek. Néhány konkrét mozgalom elemzésére is vállalkoznak a szerzők, így a Független Diákparlament, a HÖOK és HaHa mellett két francia mozgalomról is olvashatunk. A nemzetközi kitekintést gazdagítja egy átfogó európai kutatás eredményeinek bemutatása, amely a fiatalok politikai kultúráját elemzi. A lap következő száma várhatóan október közepén jelenik meg, és Okosvilág-okos iskola? címmel a digitális világ oktatásra gyakorolt hatásait vizsgálja majd.

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2017.09.21.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2018 december Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ELTE Logo