Karunkról
Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Magyar Pszichológiai Szemle

MEGJELENT!!!!
A Magyar Pszichológiai Szemle 2016/4-es száma
Ebben a számban is számos nagyon érdekes cikket olvashatnak!
Örökzöld téma ÚJ megközelítésben: Mit tudunk a jutalom elnyerésének és a büntetés elkerülésének okairól?
Hargitai Rita (PPKE) és munkatársainak vizsgálata a viselkedéses megközelítés és gátlás elméletein alapulva választ ad arra a kérdésre, hogy mi kell ahhoz, hogy a vágyott cél felé a legmagasabb aktivitással tudjunk fordulni; a félelem és a menekülés okaira; az aggodalom és a rágódás jelenségei mögött álló lehetséges okokra. A szerzők ennek érdekében elvégzik a Viselkedéses Gátló- és Aktiváló Rendszer Skálák kérdőív magyar adaptációját, amelyet első ízben lapunkban olvashatnak.
Még örökzöldebb téma: Miért szexelnek az emberek?
Meskó Norbert (PTE) és munkatársai a szexualitás mögött álló motivációs jellegzetességek után kutatnak friss vizsgálatukban, melyben majd’ 5000 főt érintő kérdőíves kutatásuk eredményeit olvashatjuk. Ha kíváncsi arra, milyen szerepe van a szexualitás kezdeményezésében az önértékelésnek, az újdonságkeresésnek, a másokhoz való alkalmazkodásnak, hogy van-e ebben szerepe a bosszúnak, vagy egyszerűen az élménykeresés dominál, hogy milyen szerepet tölt be a kontroll és hatalom, vagy a szexuális vágy, a kapcsolati hiányok betöltése, vagy a partner megtartásának vágya, akkor mindenképpen lapozzon bele a cikkbe!
Magyar valóság: Mit tudunk a romaellenes előítéletről?
Keresztes-Takács Orsolya (ELTE) és munkatársai az utóbbi években jelentősen erősödő romaellenes előítéletek nyomában járnak jelen tanulmány segítségével. A cikk elolvasása után közelebb kerülhet ezen bonyolult társadalmi jelenség mélyebb megértéséhez, például azt, hogy milyen arányban határozzák meg a romákkal szembeni elfogadás-elutasítás mértékét az előítéletességre való hajlam mellett a demográfiai változók, a politikai orientáció és nemzeti identitás vagy a roma csoportnak tulajdonított jellemzők, hogy bejósolható-e egyáltalán annak mértéke, illetve hogy mit lehetne tenni ennek csökkentése érdekében
Klinikusok figyelmébe! A szülés utáni depresszió jelenségéről..
Szita Bernadett (SE) cikkét olvasva egy olyan jelenségről tudnak meg többet a kedves olvasók, mely nemcsak az egyik legsúlyosabb közegészségügyi probléma társadalmunkban, hanem az egyik legnagyobb kihívást jelentő, főként pszichés eredetű állapot, a depresszió. A nők legalább 10%-át érinti a szülést követő időszakban, ennek részleteit, főként az utóbbi évtizedben született kutatások tanulságait osztja meg a szerző szakirodalmi áttekintésében. Ha kíváncsi, hogy kialakulásában a genetikai, avagy a környezeti tényezőknek van-e nagyobb szerepe, hogy végez-e az anya egyfajta „költség-haszon elemzést” a szülést követően az utódgondozással kapcsolatban, akkor mindenképpen olvassa el a cikket.
Egy kis történelem: Barangolás a magyar pszichológia 50 éve útján Pléh Csaba vezetésével
Pléh Csaba akadémikus (CEU) ezúttal nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy a pszichológia legutóbbi 50 évének meghatározó személyiségeit (pl. Kardos Lajos és Mérei Ferenc), és azok életútjának jelentőségét tárja fel a történelmi változások tükrében, Intézmények, sorsok, eszmék a magyar pszichológia fél évszázadában 1960-2010 c. cikkében. 
Ha jobban akarja érteni az atipikus fejlődés és a kognitív nehézségek hátterét vagy az implicit tanulást  
Németh Dezső (ELTE) és munkatársai egy igen bonyolult, ám annál fontosabb jelenségkör, az implicit tanulás és a végrehajtó funkciók versengő kapcsolata mentén bővülő szakmai tudásunk egy-egy értékes szeletét mutatják be, ahol többek között az neurológiai kapcsolódási pontokra is kitérnek. Ha kíváncsi arra, hogy ezek a kutatások hogyan segíthetik a kutatókat és az érdeklődőket abban, hogy az atipikus fejlődés és a kognitív nehézségek hátterét megértsék, és hatékonyabb fejlesztő eljárásokat dolgozzanak ki, lapozzon bele jelen áttekintésbe!
Erős Ferenc 70 éves -Itt olvashat egy társadalomtudós szellemi kalandjairól
Erős Ferenc 70. születésnapjának tiszteletére egy újabb nagyívű tudományos életutat bemutató interjú kapott helyet a 4. számban, melyet Fülöp Márta készített „Az identitás maga a változás” címmel.
Amennyiben a 2016/4. számot meg szeretné vásárolni, akkor kérjük írjon az alábbi email címre: journals@akkrt.hu
Amennyiben egy meghatározott cikk érdekli, akkor az alábbi linken keresztül tudja megrendelni:
Amennyiben bármelyik vizsgálat érdekli, szeretne kapcsolatba lépni a szerzőkkel, akkor keresse Dorner László szerkesztőségi titkárt (pszichoszemle@gmail.com).
Üdvözlettel,
Prof. Fülöp Márta  
Magyar Pszichológiai Szemle főszerkesztője             
Dorner László
Szerkesztőségi titkár

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2017.04.20.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2018 szeptember Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
ELTE Logo