Karunkról
Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Új díszdoktorok a PPK-n

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapítójára, Pázmány Péterre emlékezve május 11-én ünnepi közgyűlést tartott az egyetem Szenátusa. 

Ünnepi Közgyűlést tartott az ELTE Szenátusa 2018. május 11-én az Aula Magnában, az egyetem alapítójára emlékezve. Az egyetem alapításának 383. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget Borhy László akadémikus, rektor nyitotta meg, a hagyományoknak megfelelően latinul is köszöntve a megjelenteket. Pázmány-napi előadást minden évben az egyetem egyik kiemelkedő eredményeket elért professzora tartja saját kutatási területéről; a megtiszteltetés idén Nagy Mariannát, az ÁJK Közigazgatási Jogi Tanszék egyetemi tanárát érte. 

Az előadás után a Szenátus nyilvános közgyűlése az új díszdoktorok avatásával folytatódott.  Az egyetem a tavalyi évhez hasonlóan idén is négy nagyhatású tudóst tüntetett ki doctor et professor honoris causa címmel, akik közül ketten, Aviv Malkiel Weinstein és José Jackson Coelho Sampaió, a PPK támogatásával részesülhettek az elismerésben.
Sampaio professzor a brazíliai Cearái Állami Egyetem rektora,  tudományos pályafutását mindvégig az orvosi hivatás legbelsőbb lényege, a humanista törődés irányította, mely kiterjedt oktatási tevékenységében is könnyen felfedezhető. Vezető szerepet vállalt a brazil pszichiátria megreformálásának folyamatában, pszichiáterként számos intézményben dolgozott országszerte, melynek köszönhetően komoly szakmai tapasztalatra tett szert. Kutatásaiban és publikációiban elsősorban járványtannal, egészségpolitikával, a mentális egészség és a dolgozók egészségének témáival foglalkozik. Szakmai és akadémiai tevékenységéért számtalan díjjal tüntették ki. Rektorként nagy hangsúlyt fektet a technológiai innováció és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére, ilyen többek között a magyar nyelv és kultúra oktatásáért felelős lektorátus létrehozása, mely a második ilyen jellegű intézmény Brazíliában. 
Weinstein professzor az Ariel Egyetem Integratív Agykutó Központjának vezetője. Az elmúlt 20 évben imponáló, nemzetközi színtéren is kiemelkedő kutatásokat végzett a pszichológiai, pszichofarmakológiai, neurobiológiai működések képalkotó technikákkal történő tanulmányozása, azok addikciós problémákkal küzdő személyek kezelésében való alkalmazása terén. Kutatásai kiterjedtek a sóvárgás és megvonás pszichológiai és idegélettani összetevőinek vizsgálatára. Nevéhez fűződik az első izraeli képalkotó technikákat alkalmazó agykutató labor felállítása, melynek keretében sor kerülhetett egyes pszichoaktív szerek, így az ecstasy és a kannabisz kognitív és motorikus funkciókra gyakorolt hatásának komplex vizsgálatára az úgynevezett rekreációs használók körében. Kutatói érdeklődésében az utóbbi években jelentős szerepet játszik a viselkedési addikciók vizsgálata, elsősorban a szerencsejáték, a kompulzív vásárlás, a hiperszexualitás és a testedzésfüggőség.
Gratulálunk az elismerésekhez! 

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2018.05.15.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2019 április Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
ELTE Logo