Karunkról
Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Rangsor workshop

A tanácskozáson részt vett az IREG részéről Waldemar Siwinski elnökhelyettes, Gero Federkeil, a U-Multirank rangsor koordinálásáért felelős vezető, valamint Dmitry Grishankov, az Expert RA nemzetközi hitelminősítő ügynökség igazgatóságának tagja és elnöke.

Az ELTE vezetőivel való találkozók után hét olyan kutatóegyetem képviselőivel közös workshopra került sor, amelyek évek óta a globális rankingek szereplői. A rendezvényen a külföldi vendégek bemutatták a globális rangsorok változásait, a rangsor-készítők tapasztalatait, majd megismerkedtek a magyar felsőoktatási intézmények rangsor-felvetéseivel, stratégiájukkal

Fábri György, a Kutatócsoport vezetője, a program létrehozója nyitó prezentációjában bemutatta a ranking-projekt eredményeit és ismertette a regionális intézmények ranking-pozícióit. Waldemar Siwinski a rangsor-környezet változásairól beszélt: kimutatta, hogy mennyivel több egyetem, régió és képzési terület szerepel a rangsorokban. Gero Federkeil egy olyan U-Multirank működéséről és módszertanáról tartott előadást, amely nem klasszikus ranglista, inkább egy eszköz az igazodási pontok kijelöléséhez, az egyetemek sokszínűségének bemutatásához. A cél az, hogy a diákok sok információ alapján tudjanak dönteni jelentkezéskor. Dmitry Grishankov a Moszkvai Nemzetközi Rangsort mutatta be, kiemelve az egyetemek „Harmadik Missziójának” jelentőségét.

A prezentációkat követő beszélgetésen a magyar egyetemek képviselőivel több téma is felmerült. Például a regionális rangsorok fontossága – míg a magyar egyetemek nincsenek a világelsők között, a szomszédos országokhoz hasonlóan jó eredményeket érnek el. Szó volt még az egyetemi hírnévvel kapcsolatos mérőszámokról, emellett a U-Multirank és a Moszkvai Nemzetközi Rangsor jellegzetességeiről is.

Pénteken az IREG vezetői Palkovics László oktatási államtitkárral találkoztak, az egyeztetésen Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja is részt vett. Az államtitkár kifejtette, hogy a magyar felsőoktatási politika része a nemzetközi rangsorok folyamatos figyelése. Ennek oka, hogy fontosnak tartják a nemzetközi visszajelzéseket az egyetemek teljesítményéről. Mindemellett a rangsorok marketingeszközök is a nemzetközi felsőoktatási piacon, mondta, lényeges ismerni tartalmukat, a mérőszámok jelentését és a legújabb trendeket. Palkovics László örömmel fogadta a jövő évi, Budapesten tartandó rangsor-konferencia tervét.

Forrás: elte.hu

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2018.02.26.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2019 január Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
ELTE Logo