Hallgatóknak
   

Esélyegyenlőség

Tájékoztató a speciális szükségletű hallgatók számára

A valamilyen fogyatékossággal élő, illetve a súlyos, a tanulást érdemben nehezítő krónikus betegségben szenvedő hallgatók különféle támogatásokra jogosultak.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 108. § 6. pontja alapján fogyatékossággal élő hallgató az, aki mozgásszervi, érzékszervi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd. Bár a törvény nem írja elő, egyetemünk segíti a tartós orvosi kezelésre szoruló hallgatókat is a tanulást befolyásoló speciális szükségletek fennállása esetén (ELTE Hallgatói követelményrendszer XIII. fejezet 208. §).
A kari koordinátor és a Fogyatékosügyi Központ közösen látják el a fogyatékossággal élő hallgatók speciális igényeinek kielégítését. Az egyetemi élettel és ösztöndíjakkal kapcsolatos ügyekben a Hallgatói Önkormányzat esélyegyenlőségi biztosa segít.

A PPK kari koordinátora Solymosi Katalin (eselyegyenloseg@ppk.elte.hu).
A koordinátor feladata a karon tanuló, speciális szükségletű diákok regisztrálása, igényeik felmérése, azokról igazolás kiállítása, amivel a hallgató érvényesíteni tudja a jogait az oktatóknál; tanulást támogató eszközök kölcsönzése; a segítségadás megszervezése. Szükség esetén segít a speciális szükséglettel összefüggésben felmerülő problémák kezelésében, egyeztet az oktatásszervezőkkel, a tanulmányi hivatallal, az oktatókkal, tanácsot ad a hallgatók és az oktatók számára. Kapcsolatot tart a Fogyatékosügyi Központ munkatársaival és a HÖK esélyegyenlőségi referensével. A koordinátor véleményezi a fogyatékossággal összefüggő tanulmányi kérelmeket.

Az ELTE Szolgáltató Központ keretén belül működő Fogyatékosügyi Központ hivatott az egyes fogyatéktípusoknak megfelelő segítségnyújtást megszervezésére (például útvonaltanítás vagy felolvasóprogram biztosítása látássérülteknek, jegyzetelő a hallássérültek számára, mozgáskorlátozottaknak segítségnyújtás a közlekedésben). Itt kérhető tananyag-adaptáció, az Egyetemi Könyvtár digitális tananyagaihoz való hozzáférés biztosítása, a Neptun-használat megtanítása, az írásbeli munkák nyelvhelyességének javítása stb.

A PPK HÖK esélyegyenlőségi biztosa (Korinek Janka, esely@ppk.elte.hu) segít a hallgatói élettel, ösztöndíjakkal, szociális támogatásokkal kapcsolatos ügyekben.

A megsegítés formáiról, a kapható támogatásokról és kedvezményekről részletesen itt tájékozódhat.
Bármely támogatás csak akkor vehető igénybe, ha az érintett hallgató speciális szükségletűként regisztrál. Regisztráció céljából a kari fogyatékosügyi koordinátornál, Solymosi Katalinnál (eselyegyenloseg@ppk.elte.hu) kell jelentkezni. A regisztrációról és az igazolás módjáról itt olvashat

Portálkezelői menü Tartalom módosításaUtolsó módosítás dátuma: 2017.07.31.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2018 július Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
ELTE Logo