Karunkról
   

Kérelmek beadása

FIGYELEM! 

A nyári szünet előtt a kutatási kérelmek beadásának utolsó időpontja: 2018. június 15., utána szeptembertől fogadunk kérelmeket.

A KEB a jelenleg használt etikai kérelmek formátumát használva 2018. jún. 15-ig fogad el beadványokat. A GDPR vonatkozó előírásai szerint módosított kérelmi formátumok augusztusban lesznek elérhetők a honlapon.

A KEB kizárólag az ELTE PPK közalkalmazotti állásban, vagy professor emeritusi alkalmazásban lévő oktatói/kutatói számára ad ki kutatásetikai engedélyt, a kérelmező (kutatásvezető) csak  tudományos minősítéssel (PhD, CSc, DSc) rendelkező oktató/kutató lehet.

Változások az ügymenetben:
 • a kérelmek papír alapú beadása megszűnt
 • új email címünk: keb@ppk.elte.hu

Az etikai kérelmeket a bizottság elnökének, Prof. dr. Molnár Márknak címezve a keb@ppk.elte.hu e-mail címre kell elküldeni kizárólag a KÉRELMEZŐ/TÉMAVEZETŐ ÁLTAL, csak elektronikusan és WORD formátumban.

A kérelmek elbírálása folyamatos, átfutási idejük mintegy 2-4 hét. Ezt tekintetbe kell venni a tervezett kutatások időzítése folyamán. Már folyamatban levő vizsgálatokhoz a KEB nem ad ki engedélyt.


A BEADÁS MENETE ÉS FONTOS FORMAI SZEMPONTOK

amelyeket kérünk szem előtt tartani a kérelmek pontos és gördülékeny kezelése érdekében.

 • Kérjük, hogy a beadáshoz MINDIG a honlapról frissen letöltött, aktuális nyomtatványt használja.
 • Egy email-ben mindig csak egy kérelmet küldjön, a file neve és a levél tárgya legyen azonos, hogy egyértelműen beazonosítható legyen az elbírálási folyamat során, pontosan mit tartalmaz a levél és csatolmánya.
 • A kérelem file elnevezése legyen informatív,  pl. „etikai kérelem_Kérelmező Neve_Résztvevő Neve”, vagy "etikai kérelem_Kérelmező Neve_kutatás rövid tárgya”. Lényeges, hogy utaljon az aktuális tartalomra és megkülönböztethető legyen a kérelmező más beadványaitól.
 • A kérelem nyomtatvány első oldalán kérjük feltüntetni a résztvevő kutató(k) - pl. doktorandusz vagy egyéb hallgató - nevét is.
 • A tájékoztató és beleegyező nyilatkozatokat kérjük a kérelem file-ba belefűzni, kivéve a kérdőíveket, amelyek egy külön file-t képezzenek.
 • Ha egy engedélykérés kifogásokkal visszajut a kérelmezőhöz, használja mindig ugyanazt a file-t és file nevet a kérelmező, értelemszerűen kiegészítve a javítandó v. javított megjelöléssel, hogy követhetőek legyenek a kifogások és a javítások.
 • A kérelmező saját utólagos megjegyzéseit, javításait, kiegészítéseit a visszajuttatott file-ban jól látható színjelzéssel (pl. kék) emelje ki (a piros szín kivételével, ami a bizottság jelölő színe), de kérjük, a word korrektúra-funkcióját NE használja. A bizottság által írt észrevételeket ne törölje ki!
 • A kérelmezők email-ben kapnak értesítést a bírálói észrevételekről, ill. a kérelem jóváhagyásáról.
 • A jóváhagyásról szóló értesítést követően a papír alapú, aláírással és pecséttel ellátott engedélyt eljuttatjuk a kérelmezőhöz. Nyomtatott formában a kérelmet beadni NEM KELL.

A kutatási tevékenység befejeztével a KEB részére rövid (8-10 mondat terjedelemben) zárójelentést kell készíteni, melyet a bizottság bizonyos esetekben bekérhet.

A KEB minden hónap utolsó péntekén tart ülést, más napirendi pontok mellett ezen ülésen tárgyalja azokat az etikai kérelmeket is, melyekkel kapcsolatban további eldöntendő kérdések merültek fel az elsődleges bírálat folyamán.

Kérjük, figyelmesen olvassa végig a nyomtatványt – így az utolsó oldalán található tájékoztatót is -, valamint a mellékletek kitöltéséhez tanulmányozza a minta etikai nyomtatványt.

 • Letölthető nyomtatvány: Etikai kérelem
 • File download: Ethical permission
 • Letölthető dokumentum: etikai kérelem MINTA
 • Portálkezelői menü Tartalom módosításaUtolsó módosítás dátuma: 2018.05.28.
  Eseménynaptár
  Előző hónap a naptárban 2018 június Következő hónap a naptárban
  H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
  28 29 30 31 1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10
  11 12 13 14 15 16 17
  18 19 20 21 22
  25 26 27 28 29 30 1
  2 3 4 5 6 7 8
  ELTE Logo