Karunkról
   

Kérelmek beadása

A bizottság munkája július-augusztus hónapban szünetel!

A nyári szünet előtti elbírálásra szánt kérelmek beadási határideje: 2017. június 16.

A KEB kizárólag az ELTE PPK közalkalmazotti állásban, vagy professor emeritusi alkalmazásban lévő oktatói/kutatói számára ad ki kutatásetikai engedélyt, a kérelmező (kutatásvezető) csak  tudományos minősítéssel (PhD, CSc, DSc) rendelkező oktató/kutató lehet.

Az etikai kérelmeket a bizottság elnökének, Prof. dr. Molnár Márknak címezve a marko.krisztina@ppk.elte.hu e-mail címre kell elküldeni kizárólag a KÉRELMEZŐ (témavezető) ÁLTAL, először csak elektronikusan, WORD formátumban

A kérelmek elbírálása folyamatos, átfutási idejük mintegy 2-4 hét. Ezt tekintetbe kell venni a tervezett kutatások időzítése folyamán. Már folyamatban levő vizsgálatokhoz a KEB nem ad ki engedélyt.

A BEADÁS MENETE ÉS FONTOS FORMAI SZEMPONTOK

 • Kérjük, hogy a beadáshoz mindig a honlapról frissen letöltött, aktuális nyomtatványt használja.
 • Egy email-ben mindig csak egy kérelmet küldjön, a file neve és a levél tárgya legyen azonos, pl. „etikai kérelem_Kérelmező Neve_Résztvevő Neve”, hogy egyértelműen beazonosítható legyen az elbírálási folyamat során, pontosan mit tartalmaz a levél és csatolmánya. Amennyiben nincs résztvevő kutató, lehet pl. egy rövid utalás a kérelem témájára (pl. “etikai kérelem_Kérelmező Neve_kutatás rövid tárgya”), a lényeg az, hogy megkülönböztethető legyen a kérelmező más beadványaitól.
 • A kérelem nyomtatvány első oldalán kérjük feltüntetni a résztvevő kutató(k) (pl. doktorandusz vagy egyéb hallgató) nevét is.
 • A mellékleteket (pl. tájékoztató és beleegyező nyilatkozatok) kérjük a kérelem file-ba belefűzni, kivéve a kérdőíveket, amelyek egy külön file-t képezzenek.
 • Ha egy engedélykérés kifogásokkal visszajut a kérelmezőhöz, használja mindig ugyanazt a file-t és file nevet a kérelmező (értelemszerűen kiegészítve a javítandó v. javított megjelöléssel), hogy követhetőek legyenek a kifogások és a javítások.
 • A kérelmező saját utólagos megjegyzéseit, javításait, kiegészítéseit a visszajuttatott file-ban jól látható színjelzéssel (pl. kék) emelje ki (a piros szín kivételével, ami a bizottság jelölő színe), de kérjük, a word korrektúra-funkcióját NE használja. A bizottság által írt észrevételeket ne törölje ki!
 • A kérelmezők email-ben kapnak értesítést a bírálói észrevételekről, ill. a kérelem jóváhagyásáról.
 • A jóváhagyásról szóló értesítés után a kérelmező (kutatásvezető) aláírásával ellátott, kérdőívek nélkül kinyomtatott kérelmet egy példányban Markó Krisztinához kell eljuttatni (IZU 408, vagy nevére a portán is leadható).
 • Felhívjuk a figyelmet, hogy a jóváhagyásról szóló értesítés nem helyettesíti az engedélyt, annak aláírt, lepecsételt formában történő kiadására csak a nyomtatott kérelem benyújtása után kerülhet sor.

A kutatási tevékenység befejeztével a KEB részére rövid (8-10 mondat terjedelemben) zárójelentést kell készíteni, melyet a bizottság bizonyos esetekben bekérhet.

A KEB minden hónap utolsó péntekén tart ülést, más napirendi pontok mellett ezen ülésen tárgyalja azokat az etikai kérelmeket is, melyekkel kapcsolatban további eldöntendő kérdések merültek fel az elsődleges bírálat folyamán.

Kérjük, figyelmesen olvassa végig a nyomtatványt – így az utolsó oldalán található tájékoztatót is -, valamint a mellékletek kitöltéséhez tanulmányozza a minta etikai nyomtatványt.

 • Letölthető nyomtatvány: Etikai kérelem
 • File download: Ethical permission
 • Letölthető dokumentum: etikai kérelem MINTA
 • Portálkezelői menü Tartalom módosításaUtolsó módosítás dátuma: 2017.07.26.
  Eseménynaptár
  Előző hónap a naptárban 2017 szeptember Következő hónap a naptárban
  H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
  28 29 30 31 1
  4 5 6 7 8 9 10
  11 12 13 14 15 16 17
  18 19 20 21 22 23 24
  25 26 27 28 29 30 1
  2 3 4 5 6 7 8
  ELTE Logo