Karunkról
Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

„A PPK tudott élni az egyetemtől kapott bizalommal”

A kar idei évének egyik legfontosabb eseményéhez érkezett el november 15-én, a „100 év pszichológia – 15 év PPK” című rendezvénnyel, amelynek során a közel százötven fős közönség izgalmas szakmai előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken keresztül kaphattak betekintést a kar (elő)történetébe, a pszichológia tudományának alakulásába és a PPK jövőbeli terveibe.

Demetrovics Zsolt, a PPK dékánja köszöntőjében arról beszélt, hogy a kar 15 évvel ezelőtti megalapítása bizalmi döntés volt az ELTE részéről, amely megmutatta, hogy az egyetem vezetése is úgy gondolta, hogy érdemes külön kart szentelni a pszichológia tudományának. „Akkor ez egy lehetőség meglátása volt, és ezzel a lehetőséggel a PPK tudott is élni az elmúlt 15 évben” – mondta Demetrovics Zsolt, aki ezt az utóbbi évek néhány jelentős eredményével is alátámasztotta, többek között azzal, hogy az ELTE pszichológusképzését a legjobb 201-300 intézmény közé sorolták az ARWU globális rangsor idei listáján.
„Rendkívül lenyűgöző az az eredmény, amit a PPK a tudományos eredményekben felmutat; ez más fiatal karok számára is nagyon jó példa.” – emelte ki Dr. Szalay Péter, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese, köszöntőjében, majd hozzátette, hogy a kar fő sikere abban keresendő, hogy neveléstudományra mindig is szükség lesz, a pszichológia pedig napról napra egyre feltörekvőbb tudományággá válik. A szót Dr. Pléh Csaba, a CEU egyetemi tanára vette át, aki a „A lélektan alakulása 1945-1948 között a budapesti bölcsészkaron” című előadásával próbált betekintést nyújtani a pszichológia oktatás történelmi kontextusába. Ehhez kapcsolódott Dr. Szabolcs Éva, a PPK egyetemi tanárának előadása, amelynek címe: „Prohászka Lajostól Nagy Sándorig: pedagógia és ideológia kettősének alakulása egyetemünkön”. A címszereplők természetesen a tanszék egykori vezetői, akiknek iskolateremtő munkássága volt az, ami nagyban hozzájárult a mai pedagógia-oktatás létrejöttéhez. Dr. Hunyady György, a PPK alapító dékánja előadásában a kar fejlődését és annak segítőit vette sorra, valamint beszélt arról, hogy a PPK - bár a kezdetekkor sok nehézségbe ütközött - mára az egyik legkiemelkedőbb pszichológiai képzést nyújtja Magyarországon, oktatóinak száma nő és a kar továbbra is jól teljesít. Egy rövid szünet után Dr. Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora következett, aki a karrá válás történetét igyekezett részletesebben bemutatni. A ’90-es évek integrációs törekvéseit hozta példának, amelyben az ELTE nem volt hajlandó részt venni, azonban felülvizsgálta a karait, és kiderült, hogy a végzett diákok körülbelül 60%-a tanári végzettségű, így adott volt a törekvés arra, hogy létrejöjjön egy pedagógiai kar. 
Dr. Oláh Attila, a PPK korábbi dékánja „PPK minden, ami ember – 15 év 15 percben” címmel tartott előadást, amelyben számos adattal alátámasztva emelte ki, hogy„ a PPK innovatív és megújulni képes kar.” A szakmai és történeti visszatekintő előadások után Demetrovics Zsolt a kar jövőbeli terveit vázolta röviden. Beszédében visszakanyarodott a köszöntőben említett gondolathoz, hogy az elmúlt másfél évtizedet a bizalom szó írja le a legjobban: a bizalom, amit az egyetem szavazott meg a PPK-nak. A jövőben a kar fejlődésében viszont az egyensúly megtartása lesz a domináns: egyensúly az elmélet, kutatás, tudomány és az alkalmazás, gyakorlat között, amelynek fenntartásával tovább fejlődhet a PPK.

„Nem szabad megfeledkeznünk a tudomány fontosságáról, de arról sem, hogy itt a karon valamennyi terület kikerül aztán az alkalmazás világába is. Az egyensúlyra az oktatás és tudomány vonatkozásában is oda kell figyelni: oktatóink egyben tudósok, kutatók is és ez a két dolog csak szoros kapcsolatban tud működni.”- tette hozzá a PPK dékánja, kiemelve, hogy e tekintetben a kar kutatói, oktatói erőn felül teljesítenek.
A jövő vázolása után kihirdették a PPK ünnepi, Foto Flow című fotópályázatának eredményeit. A díjakat a PPK dékánhelyettese, Dr. Dúll Andrea adta át.
Helyezettek:
I.hely: Kun Sarolta: Játék
II.hely: Fónagy Eszter: Világok között
III.hely: Dvornik Gábor: YES

A nyertes képeken kívül a pályázatra érkezett legjobb képek is megtekinthetőek a Kazinczy utcai épület aulájában, január elejéig.
A díjátadó után folytatódott a kar 15 éves és a pszichológia 100 éves ELTE-s születésnapjának megünneplése. Az alkalomhoz méltóan egy óriási, száz szeletes torta érkezett az aulába.  Az esemény azonban ezzel még nem ért véget, hiszen az ünnepség után kezdődtek a szakmai kerekasztal-beszélgetések három témában: az aulában klinikai pszichológiai beszélgetés  „Sok bába közt? - avagy a pszichológus helye és szerepe a lelki zavarok kezelésében” címmel, a 304-es teremben „Van-e titka az innovatív oktatásnak?” címmel neveléstudományi témák kerültek terítékre, míg a 314-es teremben sportos panelt tartottak „A kör közepén állva - avagy hogyan segít a sportpszichológia?” címmel.
ppk.elte.hu

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2018.11.19.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2019 március Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
25 26 27 28 1 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
ELTE Logo